Politică

Un judecător este categoric: comasarea alegerilor nu e constituțională

Inițiativa guvernării PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale și parlamentare a fost puternic criticată de mai mulți specialiști în drept constituțional.

Specialiștii CCR au fost unanimi în verdictul lor: această comasare nu numai că sfidează principiile de bază ale democrației, dar se află și într-un conflict direct cu prevederile constituționale ale României.

Un judecător al Curții, exprimându-se sub protecția anonimatului, a fost categoric în declarațiile sale, subliniind că „comasarea alegerilor este o încălcare flagrantă a Constituției, care ar putea avea implicații dezastruoase asupra integrității procesului electoral în România.” Aceste afirmații vin în contextul în care societatea civilă și opoziția politică își exprimă îngrijorările crescânde cu privire la încercările guvernului sărăciei PSD-PNL de a manipula calendarul electoral în favoarea sa.

Mai mult, Comisia Europeană a intervenit, de asemenea, în această dispută, oferind o poziție clară și neechivocă: alegerile pentru Parlamentul European trebuie să fie organizate separat de orice alte scrutine naționale sau locale.

În acest context, întrebarea care se ridică este dacă CCR va reuși să oprească această „mascaradă” orchestrată de PSD-PNL și să protejeze principiile fundamentale ale democrației și statului de drept.

Rămâne de văzut cum va răspunde guvernul la această provocare juridică și dacă va lua măsurile necesare pentru a se alinia la standardele constituționale și europene sau va alege calea dictaturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *