Actualitate

Sondaj. PSD s-a prăbușit la sate. AUR urcă, USR nu există în rural

Sondajul de ultimă oră realizat Centrul pentru Studii Politice și Sociologice, cercetarea realizată în perioada 17 – 29 martie, anunță o scădere substanțială a coaliției de la guvernare, în timp ce AUR și USR par să fie beneficiarii principali ai procentelor pierdute de aceasta.

Sondajul a fost realizat prin intermediul interviurilor telefonice, a acoperit întreaga Românie, incluzând un mix echilibrat de zone urbane și rurale. Au fost fost intervievați 2088 de cetățeni cu drept de vot. Marja de eroare este de ±2,2%, se spune într-un comunicat de presă al CSPS.

AUR se confruntă cu o prezență puternică în mediul rural, în timp ce USR întâmpină dificultăți semnificative în aproape toate localităților rurale din țară.

Există o „minoritate tăcută” semnificativă în rândul electoratului românesc. Propaganda anti-AUR este intensă în mediul televizat, unde televiziunile de știri sunt cumpărate din banii de subvenție, determinând mulți potențiali votanți să evite să își exprime preferința electorală.

Conform măsurătorilor noastre, PSD și PNL mizează preponderent pe angajații structurilor statului și pe vârstnici. Votanții AUR reprezintă pătura activă a populației, USR nu are votanți decât în marile orașe universitare, dar și acolo are rezultate modeste. USR lipsește aproape total din zonele rurale, cele mai afectate de sărăcie.

Conform cercetării AUR se bucură de un sprijin considerabil din partea electoratului masculin, activ și implicat în sectoare tangibile, cum ar fi transporturilor, industria și agricultura.

Observăm cu surprindere că institutul CURS nu a reușit să anticipeze cu exactitate procentele reale, ceea ce ne duce la concluzia că sondajele lor nu sunt realizate prin metode directe pe teren, ci par să fie create teoretic. Cum altfel s-ar putea explica eroarea lor de a nu prevedea că AUR va obține 10% în ziua alegerilor?

Procentele prezentate includ doar persoanele care și-au exprimat intenția de vot:

PSD-PNL: 37%
AUR: 27%
USR-PMP-FD: 21%
UDMR: 4%
Niciun alt partid nu depășește pragul de 3%.

Aproape 40% din cei chestionați nu știu cu cine vor vota, nu vo merge la vot, sau refuză să declare cu cine vor vota.

PSD și PNL au un electorat stabil, cu perspective reduse de creștere sau scădere. Electoratul AUR are cea mai ridicată volatilitate fiind ușor influențabil de situația de moment. În cazul unei prezențe la vot mai ridicate USR și AUR vor fi beneficiarii votului antisistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *