Politică

România trăiește pe datorie: peste 150 de miliarde de euro

FALIMENT este cuvântul ce descrie cel mai bine situația financiară a României, cu o datorie externă totală care a atins un nivel fără precedent de 162,434 miliarde euro, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR).

În numai zece luni, de la începutul anului până în octombrie 2023, datoria țării a crescut cu 18,548 miliarde euro, reflectând o creștere alarmantă și o tendință îngrijorătoare care pune sub semnul întrebării sustenabilitatea financiară a României.

Detaliile oferite de BNR arată o creștere de 17,2% a datoriei externe pe termen lung, ajungând la 115,627 miliarde euro, ceea ce reprezintă 71,2% din totalul datoriei externe. Pe de altă parte, datoria pe termen scurt a înregistrat, de asemenea, o creștere, ajungând la 46,807 miliarde euro, sau 28,8% din totalul datoriei externe.

GUVERNAREA SĂRĂCIEI PSD-PNL ÎNGROAPĂ ROMÂNIA ÎN DATORII

Aceste cifre nu doar că subliniază o gestionare fiscală și economică problematică, dar și faptul că România devine tot mai dependentă de finanțarea externă pentru a-și susține economia și cheltuielile publice.

Creșterea exponențială a datoriei externe reflectă o abordare nesustenabilă din partea guvernării, care, în loc să prioritizeze investițiile strategice și reformele structurale necesare pentru stimularea creșterii economice interne, se bazează în mod crescut pe împrumuturi externe.

Acest mod de operare nu numai că pune presiune asupra resurselor financiare ale țării pe termen lung, dar limitează și capacitatea guvernului de a investi în domenii vitale precum sănătatea, educația sau infrastructura.

Situația actuală necesită o schimbare imediată de direcție în politica economică și fiscală a României. Este imperativ să se adopte măsuri de consolidare fiscală, să se stimuleze creșterea economică prin investiții publice și private în sectoare cheie și să se îmbunătățească eficiența cheltuielilor publice. Doar printr-o abordare prudentă și orientată către viitor, România poate spera să-și reducă dependența de datorii și să asigure un fundament solid pentru dezvoltarea economică durabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *