Politică

Mircea Geoană – „Independentul” cu legături controversate

Mircea Geoană, fostul lider PSD și actual aspirant la o poziție independentă, este subiectul unui val de critici privind trecutul său politic și legăturile controversate.

Ascensiunea politică

Fiul generalului Ioan Geoană, care a studiat alături de Ion Iliescu la Moscova în 1953, Mircea Geoană a fost propulsat în politică de însuși Ion Iliescu. În 1990, Geoană a început să lucreze ca referent în Ministerul de Externe, iar în 1994 a devenit director general în cadrul aceluiași minister. În 1996, Iliescu l-a numit ambasador extraordinar al României în Statele Unite, o funcție în care a fost menținut și de președintele Emil Constantinescu.

Ministru de externe și lider PSD

Între 2000 și 2004, Geoană a fost ministru de externe în guvernul condus de Adrian Năstase. În 2005, a preluat conducerea PSD de la Iliescu. Această perioadă a fost marcată de acuzații de corupție și scandaluri, inclusiv zvonuri despre favoruri politice și personale.

Eșecuri și încercări de rebranding

După înfrângerea penibilă la alegerile prezidențiale din 2009 și pierderea conducerii PSD în fața lui Victor Ponta în 2010, Geoană a încercat să-și construiască diverse platforme politice, toate eșuate. În cele din urmă, a revenit în PSD, dar și-a început să promoveze imaginea unui „independent”, pretinzând că a ajuns adjunct la NATO prin propriile forțe, deși a fost susținut atât de statul român, cât și de liderii americani.

Legături controversate

Geoană are legături dubioase, inclusiv un cumnat urmărit internațional pentru corupție și relații cu fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, de la care a primit ceasuri scumpe.

O alegere controversată

Criticii susțin că Geoană nu a fost, nu este și nu va fi niciodată un adevărat independent. Aceștia argumentează că România are nevoie de un președinte anti-sistem, nu de un reprezentant al unui sistem toxic și corupt care a afectat țara timp de 34 de ani.

„România, trezește-te! Români, treziți-vă!” este apelul vehement al celor care doresc o schimbare reală și se opun revenirii la vechile practici politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *